Ostosten tekeminen internetissä on kätevää, mutta verkkoshoppailuun liittyy riskejäkin. Katso vinkit nettiostosten tekemiseen ja tee ostoksesi onnistuneesti, helposti ja turvallisesti.
Huolehdi tietoturvasta
Mitä ikinä internetissä teetkin, tietoturvasta on paras huolehtia kunnolla. Jos jostain syystä erehdyt shoppaillessasi vaarallisille sivuille tai päädyt lataamaan arveluttavan tiedoston, virustorjuntaohjelma voi pelastaa tilanteen ja tietokoneesi.
Muista myös päivittää virustorjuntaohjelmasi aina kun päivitys on tarjolla. Tietoturvauhat muuttuvat jatkuvasti, ja virustorjuntaohjelmia päivitetään jatkuvasti, jotta ne suojasivat käyttäjiä mahdollisimman kattavasti.
Jos luot nettikaupan sivuille käyttäjätilin, varmista että salasanasi on tarpeeksi turvallinen. Salasanojen hallintaohjelmasta on tässä tilanteessa apua: sen avulla voi luoda hyviä salasanoja ja säilyttää salasanat turvallisesti. Älä siis koskaan kirjoita salasanaa ylös tai käytä samaa salasanaa useampaan eri palveluun.
Erityisen tärkeää salasanasta on huolehtia silloin, kun yhdistät tiliin luottokorttitiedot. Mikäli luottokorttitietoja ei ole pakko tallentaa, älä tallenna niitä.
VPN suojaa – ja sen avulla voi säästää rahaa
VPN-palvelusta on iloa myös verkkoshoppailijalle. VPN suojaa verkkoliikenteen ja sen avulla voi vaihtaa IP-osoitetta. Näin tietosi pysyvät turvassa eikä pahantahtoiset hakkerit voi seurata, millä sivustoilla aikaasi vietät.
Koska VPN:n avulla voi vaihtaa virtuaalista sijaintia maasta toiseen, voit myös onnistua nappaamaan sen avulla hyvän tarjouksen. Monilla sivustoilla hinnat nimittäin vaihtelevat sen mukaan, missä maassa sivustolla vierailevan henkilön IP-osoite on. IP-osoite siis paljastaa sijaintisi sivustoille, joilla vierailet.
Maltti on valttia
Löysitkö loistavan tarjouksen tuotteesta, jonka haluat ostaa? Pysähdy! Jos hinta on huomattavasti halvempi kuin muilla sivustoilla, ostoksesta saattaa seurata pettymys. Saatat saada väärennetyn tuotteen – tai jäädä vaille tuotetta.
Muista myös vertailla hintoja ja suunnitella ostoksesi. Jos esimerkiksi olet ostamassa elektroniikkaa mökille, ei ole järkevää satsata laitteisiin suuria summia, kuten saaristomokit.fi-sivustolla muistutetaan. Mökillä vietetään yleensä melko lyhyitä aikoja, suuren osan vuodesta ne ovat tyhjillään, ja niihin saattaa kohdistua ryöstökin.
Huolehdi myös siitä, että ostosten teko ei karkaa käsistä. Netistä löytää helposti tuotteita, joita et todellakaan tarvitse, eikä niitä kannata ostaa vaikka mainokset siihen houkuttelisivatkin.
Muista myös, että joistain maista tilatessasi saatat joutua maksamaan tullimaksuja, ja kaupan saattaa olla myös laittomia tuotteita.
Tutki tarkasti sivustoja, joilla aiot tehdä ostoksia
Ennen ostosten tekemistä on aika etsiä internetistä muiden saman kaupan käyttäjien kokemuksia, etenkin jos nettikauppa ei ole ennalta tuttu.
Jos netistä ei löydy kommentteja, vieraile seuraavaksi nettikaupan sosiaalisessa mediassa. Muista kuitenkin se, että sosiaalisessa mediassa arviot voi piilottaa ja negatiiviset kommentit poistaa. Jos et löydä nettikaupasta minkäänlaisia arvioita, kannattaa myös pysyä varovaisena.
Tarkista myös, että sivuston osoitteen alussa lukee https:// eikä vain http://. S viittaa siihen, että sivu on turvallinen. Turvallisten sivustojen osoitteen edessä näkyy myös lukkosymboli. Lukkoa klikkaamalla saat lisää tietoa sivustosta.
Selvitä myös etukäteen, miten tilauksesi toimitetaan, minkälainen palautuspolitiikka tilauksia koskee ja mitä toimitus maksaa. Jos tällaisia tietoja on vaikea löytää, sivustoon ei kannata luottaa.
Palveluiden ostaminen netissä turvallisesti
Netissä myydään myös monenlaisia verkkopalveluita. Palveluiden suhteen kannattaa olla yhtä kriittinen kuin tuotteiden suhteen.
Esimerkiksi hyvinvointipalveluita on verkossa tarjolla kasvavissa määrin. Oli kyseessä sitten treeniohjelma, ohjatut meditaatiot tai ruokavalio-ohjeet, perehdy siihen, miten palvelun tarjoaja on hankkinut osaamisensa.
Muista myös, että internetistä löytyy monenlaisia palveluita ja sovelluksia ilmaiseksi. Kuten niccanet.fi-hyvinvointisivulla kerrotaan, esimerkiksi Youtubesta löytyy ilmaisia treenivideoita vaikkapa pilateksen harjoitteluun.