Viisi vinkkiä turvalliseen nettipelaamiseen

Tietoturvan tärkeys antivirusohjelmistoissa

Nettipelaamisen suosion kasvulle ei näy rajoja, ja uusia pelaajia erilaisille nettipeleille ja peligenreille riittää valtavasti olipa kyseessä sitten Windows, Playstation, Xbox, Nintendo, Android tai iOS pelialustasta. Internetissä, kuten kaikki me varmaan tiedämme, on myös paljon riskejä ja vaaroja väärinkäytöksille, mikäli teet jotain varomatonta tai tyhmää, ja tämä koskee myös nettipelaajia. Valitettavasti monet ihmiset joutuvat netissä joko huijatuksi tai petetyksi. Olipa kyse sitten pelaamisesta tai muista aktiviteeteista. 

Jos olet uusi ja kokematon nettipelaaja, olipa kyseessä mikä peli tai peligenre tahansa, ja et välttämättä ymmärrä kaikkia internetin vaaroja, niin huonolla tuurilla saatat tehdä pelatessa jotain varomatonta, joka saattaa aiheuttaa sinulle esimerkiksi taloudellista harmia. Mutta kaikki ei kuitenkaan ole hukassa, ja kunhan tiedät joitakin perusjuttuja turvallisuudesta nettipelien suhteen, niin yleensä ottaen sinulle ei pitäisi sattua mitään ikävää netissä, kun olet pelaamassa. 

Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin vinkkejä turvalliseen pelaamiseen netin syövereissä, jotta pelikokemuksistasi tulee positiivisia ja hyviä hetkiä.

Pidä laitteistosi ja ohjelmistosi ajan tasalla turvallisuuspäivitysten suhteen 

Internetin välityksellä ihmisten tietokoneille, älypuhelimille ja muille mahdollisille laitteille saattaa levitä huijausohjelmia ja viruksia, jotka voivat aiheuttaa käyttäjille paljon vahinkoa, erityisesti taloudellisessa mielessä. 

Virustorjuntaohjelmista on edelleen suurta hyötyä. Kuvitellaan vaikka tilanne, että olet syöttämässä pankkitietojasi tietokoneellasi ilman virustorjuntaohjelmaa esimerkiksi johonkin nettikauppaan tai pelisivustolle maksua tai talletusta varten, ja tietokoneellesi on ujuttautunut virus tai vakoiluohjelma sinun tietämättäsi. Pahimmassa tapauksessa kyseinen haittaohjelma voi pystyä varastamaan luottokortti ja pankkitietosi ilman, että huomaat mitään tapahtuneen. Tämä ei tietenkään ole hyvä asia, ja seurauksena voi olla luottokorttisi tai pankkitilisi väärinkäyttöä vakoiluohjelman tekijän toimesta. 

Suosituksemme on pitää laitteistosi ja käyttöjärjestelmäsi ajan tasalla, varsinkin jos pankkitili tietosi ja luottokorttisi numero ovat käytössä netin välityksellä. Ei ole väliä oletko esimerkiksi Windowsin tai älypuhelinten käyttäjä, niin asenna aina uusimmat saatavilla olevat tietoturvapäivitykset, ja käytä virustorjuntaohjelmaa lisäturvan vuoksi. 

Älä koskaan käytä epäilyttäviä pelisivustoja 

Ennen kuin luovutat henkilötietojasi tai pankkitietojasi millekään sivustolle, niin on tarpeellista tehdä ensin taustatutkimusta kyseisestä sivustosta, jotta saat selville miten luotettava ja rehellinen pelisaitti on kyseessä. Googlen hakukone on tässä sinun suuri ystäväsi. Jos ilmenee, että sivusto, jolle aiot liittyä on epämääräinen ja mahdollisesti huijaus-sivusto, niin pysy kaukana. Aina kannattaa käyttää tervettä järkeä, mikäli havaitset jotain outoa, ja on tärkeää käyttää vain turvallisia ja hyvän maineen omaavia pelisivustoja, kuten esimerkiksi PokerStars, jonne voit liittyä ilman huolen häivää.

Lisäturvaa VPN:stä 

VPN, eli englanniksi virtual private network on virtuaalinen ja yksityinen verkko. VPN-ohjelmien avulla voit lisätä netissä liikkumiseen ja pelaamiseen toisen kerroksen turvallisuutta, jo edellä mainittujen virustorjuntaohjelmistojen lisäksi. Käyttäessäsi VPN:ää voit salata sijaintisi kun olet julkisessa verkossa. Näin ollen mahdollisille huijareille, vakoiluohjelmille ja palveluntarjoajille nettiliikenteesi, ja sivustot joilla vierailet pysyvät salassa.

Älä asenna epäilyttäviä ohjelmia ja pelejä 

Olipa kyse sitten Windowsista, Androidista ja iOS:sta, niin yksi pahimmista virheistä, minkä voit tehdä on asentaa jokin epäilyttävä peli, pelin lisäosa tai jokin muu ohjelma laitteellesi. Vaarana on, että ohjelman sisään on piilotettu jonkinlainen vakoiluohjelma tai virus. Valitettavasti, monet ihmiset eivät aina välitä tai ota selvää mitä asentavat tietokoneilleen tai älypuhelimilleen, ja näin ollen antavat kyseisille haittaohjelmille vapaat kädet tehdä tuhojaan. Pitäydy siis vain luotettavissa ohjelmistokaupoissa ja pelisivustoissa, kuten esimerkiksi Steam, äläkä asenna koneellesi mitään epämääräistä ohjelmaa, josta et ole varma onko se turvallinen ja luotettava vai ei.

Ole tarkkana huijareiden kanssa 

Pelaamisen yhteydessä, monella sivustolla sinulla voi olla mahdollista lisätä toisia pelaajia kavereinasi ja pitää heidän kanssaan yhteyttä esimerkiksi chatin välityksellä, kuten edellä mainitussa Steam-pelipalvelussa PC-pelaajilla on mahdollisuus tehdä.  

Valitettavasti pelaajienkin joukossa liikkuu huijareita, jotka saattavat ottaa sinuun yhteyttä, ja tarjota sinulle jotain ilmaista ohjelmaa tai myydä halpaa palvelua, rahan tekotapaa ja niin edelleen, joka on kuitenkin huijaus saada sinut klikkaamaan jotain epämääräistä linkkiä, ja sitten kun olet klikannut kyseistä linkkiä ja pahimmassa tapauksessa luovuttanut esimerkiksi henkilötietojasi tai muuta informaatiota, niin nämä tiedot ovat jo siirtyneet jollekin kolmannelle osapuolelle, joka saattaa käyttää niitä häikäilemättä hyväkseen saavuttaakseen taloudellista hyötyä sinun tiedoillasi. 

Käytä siis tervettä järkeä, ja suhtaudu epäilevästi uusiin kontakteihin, jotka satunnaisesti ottavat sinuun yhteyttä pelaamisen ohessa, ja mahdollisesti tarjoten sinulle jotain edellä mainittuja asioita. 

Jos ja kun seuraat näitä perusvinkkejä nettipelaamisessa, ja muussakin internetin käytössä, niin silloin sinun pitäisi olla turvassa suurimmilta katastrofeilta. Toivotamme sinulle iloisia pelihetkiä!