Parhaat vinkit turvalliseen internetin käyttöön

Näin vältät kiristyshaittaohjelmat

Jokainen meistä kokee elämässään hetkiä, että on aika opetella jotain uutta. Monille paljon internetissä toimiville henkilöille turvallisuus on jo selkärangassa, mutta vähemmän käyttäville monet asiat voivat vielä olla haastavia. Internet on kuitenkin tärkeä osa elämäämme, sillä siellä tapahtuu niin opiskelu kuin työt sekä monet arkisista askareista. Onkin tärkeää tietää miten internetissä voi toimia turvallisesti, jotta omat tiedot eivät pääse leviämään vääriin käsiin – ja jotta tiedossa ei olisi erityisiä ongelmia.

Rahapelit ovat nousseet internetin käyttäjien parissa kiinnostavammiksi vuosi vuodelta. Vedonlyönnin livetulokset kiinnostavat ahkeria vedonlyöjiä, jotka odottavat jääkiekko kilpailuja kuin kuuta nousevaa. Kasinopelien ystävät pyörittelevät kolikkopelejä ja lätkivät korttia. Ei siis ole ihme, että turvallisuuden merkitys on aivan uusissa uomissa rahapelisivustoilla, joissa rahaa ja tietoja liikkuu paljon suuntaan ja toiseen. Tässä artikkelissa perehdymmekin siihen, millä tavalla voit turvata itsesi toimiessasi netissä.

Vinkki nro. 1 – Omat ja muiden tiedot netissä

Voi tuntua helpolta kirjoittaa sosiaaliseen mediaan oma osoite sekä millaisia ihmissuhteita sinulla on. On kuitenkin hyvä muistaa, että internetissä kuka tahansa voi esittää ketä tahansa. Jos koet, että et antaisi jotain tietoja tuntemattomille kadulla tai laittaisi kaupan ilmoitustaululle, niin tuota tietoa ei kannata jakaa myöskään internetiin.  Liian usein ihmiset jakavat kuvia ja kuulumisiaan netissä, mutta aina tulisi muistaa, että se mikä kerran päätyy internetiin säilyy siellä aina. Edes yksityiset profiilit eivät suojaa siltä, että tiedot eivät liikkuisi ulkopuolisille.

Vinkki nro. 2 – Turvallinen internet -yhteys sekä yksityisyysasetukset

On olemassa kaksi ryhmää, jotka haluavat aina tietää kaiken sinusta: mainostajat sekä hakkerit. Jos nämä pääsevät käsiksi selaushistoriaasi tai sosiaalisen median tileihisi, niin he voivat saada sinusta runsaasti ei-toivottua tietoa. Jotta voit pitää yksityisyydestäsi huolta, muista aina käyttää mahdollisimman tiukkoja yksityisyyden asetuksia, vaikka ne voivat sivustoilta olla haastavia löytää. Muista myös, että julkinen Wi-Fi yhteys ei ole yhtä turvallinen kuin omasi, sillä et itse hallitse sitä. Selailusta voi tehdä turvallisempaa käyttämällä omaa yhteyttä sekä VPN yhteyttä, joka tuo mukanaan turvallisuutta ja yksityisyyttä. 

Vinkki nro. 3 – Varmista aina sivuston turvallisuus

Nykyisin asioiden hoitaminen internetissä on hyvin arkipäiväistä, sillä verkossa maksetaan laskuja, hoidetaan tilitapahtumia, tehdään ostoksia sekä paljon muuta. Verkkokaupoissa voit joutua usein maksamaan joko verkkopankilla tai luottokortilla – Näissä tapauksissa joudut antamaan pankkitietosi tai luottokorttisi tiedot. Maksutiedot kiinnostavat rikollisia, jotka haluavat saada tilisi tyhjennettyä. Jotta voit luottaa turvallisuuteen, tulee sivustolla olla käytössään SSL-salaus, joka estää tietojesi liikkumisen kolmansille osapuolille. Salaus on helppoa todentaa, sillä turvallisilla sivustoilla osoite alkaa “https:” ja suojaamattomilla sivustoilla viimeinen kirjain on poistettu ja lukee vain “http:” .

Vinkki nro. 4 – Älä unohda virustorjuntaa

Markkinoilla on paljon virustorjuntaan keskittyviä ohjelmistoja, mutta nekään eivät voi täysin suojata, jos et itse myös suojaa omaa itseäsi. Virustorjunta on kuitenkin erittäin hyvä lisä, sillä se tunnistaa suurimman osan haittaohjelmista sekä niiden kautta tulevista huijausyrityksistä, jolloin et välttämättä joudu yhtä helposti ongelmiin kuin ilman virustorjuntaa. Jotta suojauksesi on mahdollisimman hyvä, tulee virustorjunnan ohella ajantasalla olla myös laitteesi käyttöjärjestelmän sekä kaikki laitteen muut ohjelmistot.

Vinkki nro. 5 – Salasanat

Salasanat ovat yksi suurimpia tekijöitä internetin turvallisuudessa. Valitettavasti vielä ei salasanoille ole löytynyt kunnollista korviketta. Salasanojen suurin ongelma on kuitenkin niiden käyttäjissä, sillä usein salasanaksi valitaan hyvin yksinkertaisen ja helposti muistettava salasanan, kuten ”123456” tai ”salasana”, nämä salasanat ovat aivan liian helppoja arvata, sillä ne ovat selvästi yleisimpiä salasanoja. Nykyisin yhä useammat sivustot vaativat monimutkaisia salasanoja, jotka ovat pitkiä ja sisältävät tiettyjä merkkejä runsaasti – Näin salasana on selvästi haastavampi murtaa, vaikka se ei kuitenkaan mahdotonta ole.