Twitch on Yhdysvalloissa toimiva tietokone- ja konsolipelaajille suunnattu suoratoistopalvelu, joka perustettiin kesäkuussa 2011. Kuka tahansa voi lähettää videomateriaalia alustalla.
Ikäraja on kuitenkin 13 vuotta. Sivusto on ensisijaisesti omistettu videopelien suoratoistolle, vaikka myös muunlainen materiaali, kuten ruoanlaitto ja chat-ohjelmat, on sallittua. Sivustolla on yli 200 miljoonaa kuukausittaista käyntiä, ja se on 32. suosituin sivusto maailmassa.
Heinäkuussa 2014 kerrottiin, että Google ostaisi Twitchin miljardilla dollarilla ja yhdistäisi sen samaan liiketoimintayksikköön kuin YouTuben, jonka se osti vuonna 2006. Elokuussa 2014 Twitch kuitenkin myi yrityksensä Googlen sijasta Amazonille noin 730 miljoonalla eurolla. Vuoden 2020 elokussa Twitch Prime sai uuden nimen: Prime Gaming. Palvelun ominaisuudet pysyivät kuitenkin samoina
Sisällön lähettäminen on helppoa
Twitch-palvelusta löytyy kirjavasti erilaisia kategorioita, jotka vaihtelevat pelaamisesta luoviin alueisiin, kuten musiikkiin, taiteeseen, ruokaan ja juomaan sekä ulkoilma-aktiviteetteihin. Tärkeintä on tarjota jotain, josta olet innostunut tai jota ilman et kestä olla.
Jos katsot Twitchin suosituinta sisältöä juuri nyt, löydät kanavia, jotka käsittelevät pelaamista, taiteen luomista, musiikin esittämistä, kulinaarista luovuutta, uusien pelien kehittämistä ja ohjelmistojen käyttöä sekä vuorovaikutusta katsojien kanssa IRL-kokemuksista ja muusta.
Mitä ikinä päätätkin lähettää, tutustu yhteisön standardeihin ja varmista, että julkaisemasi sisältö on hyväksyttävää. Twitch tekee materiaalin lähettämisestä ja lataamisesta eri alustoilla helppoa. Halusitpa sitten lähettää PC:llä, Macilla, Xboxilla, PlayStation 5:llä tai älypuhelimella, olet vain muutaman napsautuksen päässä siitä, että voit paljastaa itsesi koko maailmalle.
Twitch tarjoaa jatkossakin lisää työkaluja, kannustimia ja menetelmiä kanavasi tuottamiseen, kun sinusta tulee kehittyneempi lähettäjä. Kun saavutat tietyn asteen, päätät itse, mitkä käytettävissä olevista ominaisuuksista ovat sinulle tärkeitä.
Muiden sisältöjen tallentaminen Twitch:istä
Twitch ei tarjoa tapaa ladata muiden materiaalia. Jos haluat ladata videoita jonkin toisen kanavalta, sinun on kysyttävä häneltä lupa käyttää hänen sisältöään. Toinen tapa on käyttää kolmannen osapuolen ohjelmistoa, joka mahdollistaa lataamisen.
Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi Twitch Leecher, joka on hyvin paljon käytetty ohjelmisto sisältöjen lataamiseen. Sen avulla on erittäin helppoa ladata video tai käynnissä oleva stream nopeasti ja yksinkertaisesti.
Sinun on ladattava sovellus, johon voit syöttää kanavan nimen ja päivämäärän sekä URL-osoitteen tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa suoraan videon tunnuksen. Kun pääset alkuun, niin tämän ohjelman käyttäminen on hyvin helppoa.
Ennen materiaalin lataamista on kuitenkin aina hyvä saada lupa suoratoiston lisenssinhaltijalta, varsinkin, jos aiot julkaista materiaalin jossakin. Muista, että kaikki tämänkaltainen sisältö on tekijänoikeussuojattua, joten saatat joutua oikeudellisiin ongelmiin, jos et noudata sääntöjä.
Näin voit ladata omia Twitch-sisältöjäsi talteen
On hyvä idea opetella tallentamaan suoratoistolähetykset tietokoneelle, jos haluat katsoa niitä myöhemmin tai jakaa niitä myös YouTubeen ja muille alustoille. Voit päivittää tilauksesi siirtymällä tietokoneellasi Twitchiin ja valitsemalla kanava- ja videovälilehdet. Kun olet siellä, kytke vain päälle vaihtoehto Tallenna lähetykset.
Sinun on napsautettava tätä painiketta aktivoidaksesi alusta tallentamaan lähetyksiäsi automaattisesti kanavallesi 14 päivän ajaksi. 14 päivää on maksimi, jos olet uusi käyttäjä.
Jos olet Turbo- tai Prime-käyttäjä, voit hyödyntää automaattisia tallenteita jopa 60 päivän ajan. Voit myös leikata videoita Twitchin avulla, mikä on kätevää, jos tarvitset vain osan videosta etkä koko videota. Tämä onnistuu klikkaamalla kohokohtaa, jonka jälkeen editoi segmenttiä ja napsauta Julkaise.
Voit ladata (katso esimerkki: download) sen tietokoneellesi ja poistaa sen alustan julkisten videoiden luettelosta, jos et halua sen näkyvän. Voit myös tallentaa aiemmat lähetykset tietokoneen kiintolevylle samalla tavalla. Muista, että OBS:n kaltaisissa suoratoisto-ohjelmistoissa on usein tallennusnäppäin lähetysnäppäimen vieressä, joten voit käyttää niitä suoratoiston aikana.