Oletko huolissasi verkkoturvallisuudesta ja yksityisyydensuojasta? Internettiä käytetään nykyään jatkuvasti niin pankkiasioiden hoitamiseen, lomamatkojen varaamisen kuin sarjojen katselemiseenkin. Se on kätevää, mutta internettiä käyttäessä on tärkeää huolehtia siitä, että et haluamattasi jaa tietoja itsestäsi ja perheestäsi tai lataa tietokoneellesi virusta.
Seuraavien neuvojen avulla opit tunnistamaan vaaratilanteet, ja saat selville, miten voit turvata koko perheesi internetin käytön. Pidä hakkerit, identiteettivarkaat ja nuuskijat loitolla!
Näin tunnistat vaaratilanteet verkossa
Milloin hälytyskellojen tulisi soida? Internetin kotikäytössä keskeiset riskit liittyvät usein erilaisten tiedostojen lataamiseen sekä huijauksiin, joiden avulla kalastellaan tietoja.
Sähköpostitse tapahtuvat huijaukset
Jos saat sähköpostin tuntemattomalta taholta, jossa kehotetaan seuraamaan linkkiä tai lataamaan jokin tiedosto, älä seuraa ohjeita. Muihinkin yllättäviin yhteydenottoihin kannattaa suhtautua varovaisesti.
Tarkista myös aina, mistä sähköpostiosoitteesta esimerkiksi pankkiasioita tai käyttäjätilejä koskevat viestit tulevat. Epämääräiset sähköpostiosoitteet kielivät epämääräisistä tarkoitusperistä.
Älä koskaan kerro käyttäjätunnuksiasi, salasanojasi tai muita tietojasi, vaikka kysyjä vaikuttaisikin uskottavalta. Pankit tai erilaiset palvelut eivät pyydä näitä tietoja sähköpostitse tai viesteillä.
Vaaralliset sivustot
Teetkö ostoksia internetissä tai lataatko usein uusia ohjelmia? Joskus parhaan tarjouksen perässä saattaa päätyä sivustolle, joka ei ole luotettava, etkä ehkä saakaan toivomaasi tuotetta. Ostoksia tehdessä kannattaakin pitää pää kylmänä: jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se kannattaa kiertää kaukaa.
Jos taas olet lataamassa jotakin tiettyä ohjelmaa, varmista että olet oikealla verkkosivulla tarkistamalla, mitä osoiterivillä lukee. On myös hyvä etsiä käyttäjien kommentteja ohjelmista, joita aiot ladata. Älä lataa ohjelmia, joita et tunne.
Lapsiperheet ja tietoturva
Muista myös, että lapset ja nuoret saattavat päätyä erilaisille tietoja kalasteleville tai muutoin vaarallisille sivustoille. Heiltä ei voi vaatia samanlaista valppautta kuin aikuisilta, ja vastuu tietoturvasta on aikuisilla. On kuitenkin tärkeää että isommat lapset ja teinit tiedostavat, että internetin käyttöön liittyy riskejä.
Onkin tärkeää huolehtia siitä, että lapset eivät voi surffata omissa oloissaan, ja että nuoret tunnistavat vaaratilanteet verkossa.
Suojaa tietokoneet ja älypuhelimet
Vaarojen tunnistaminen on vain osa tietoturvaa. On tärkeää myös huolehtia siitä, että laitteesi on asianmukaisesti suojattu. Huolehdi tietokoneiden virustorjunnasta ja tehosta turvallisuutta VPN:ää käyttäen – se suojaa verkkoliikenteesi ja turvaa yksityisyytesi.
Pidä huolta salasanoista
Salasanojen suhteen kannattaa olla tarkkana. Salasanoja on hyvä säilyttää omassa sovelluksessaan, jonka avulla voi myös luoda riittävän vahvoja salasanoja. Älä käytä liian helppoja salasanoja äläkä kirjoita niitä ylös puhelimeesi tai paperille.
Luo myös erilaiset käyttäjätilit sähköpostiosoitettasi käyttäen sosiaalisen median tilien sijaan. Jos sosiaalisen median tilisi jostain syystä joutuu vaaraan, muut käyttäjätilit pysyvät turvassa.
Pidä laitteesi ajan tasalla
Kiireessä on helppo ohittaa muistutukset erilaisista saatavilla olevista päivityksistä. Se ei kuitenkaan kannata, sillä vanhoissa versioissa saattaa piillä tietoturvariskejä.
Päivityksissä usein kohennetaan sovelluksen tietoturvaa. Päivitä käyttämäsi sovellukset siis aina kun se on mahdollista, sillä uusimmat versiot ovat aina kaikista turvallisimpia.
Suojaa muutkin verkkoon kytketyt laitteet
Nykyään jotkut kodin laitteetkin on kytketty internettiin. Näin on erilaisten älylaitteiden kohdalla – valaistusta, lämmitystä tai vaikkapa jääkaappia saatetaan hallinnoida internettiä käyttäen.
Muun muassa omakotitalon vartiointilaitteet ja muut verkkoon kytketyt laitteet kannattaakin suojata esimerkiksi VPN-palvelua käyttämällä. Voit lukea lisää omakotitaloasumiseen liittyviä hyödyllisiä artikkeleita omakotitalotarjous.fi-sivustolta.
Jos pienemmät lapset tykkäävät tietokoneella tai puhelimella pelaamisesta, tarjolla on pelejä joita voi pelata ilman internet-yhteyttä. Se tekee pelaamisesta turvallisempaa, koska lapset eivät näin vahingossa päädy arveluttaville sivustoille tai tekemään vaarallisia latauksia. Lue lisää lapsiperheitä koskevia vinkkejä osoitteessa trendykids.fi.