Tietokoneella pelaaminen on mukavaa ja hauskaa ajanvietettä, mutta siihen sisältyy omat vaatimuksensa, jotta laite toimii parhaalla tavalla. FPS on tietokonepelaajan ystävä, sillä se lisää laitteen tehoa ja suorituskykyä, jolloin pelaaminen on sujuvaa.
FPS tulee englannin kielen sanoista frames per second ja se tarkoittaa suomeksi kuvataajuutta. Tietokonepelien maailmassa se tarkoittaa näytölle piirrettyjen kuvien määrää sekuntia kohden. Yleissääntönä on, että korkeampi kuvanlaatu tekee pelien liikkeistä jouhevamman näköisiä.
Matalan kuvataajuuden määritelmä
Matalan kuvataajuuden, eli FPS:n voi havaita silloin, kun tietokonepeli muuttuu epämääräiseksi ja hitaaksi. Tahmea liikehdintä johtuu kehysnopeuden hitaudesta ja alhainen FPS ilmenee silloin, kun tietokone yrittää tukea peliä, minkä seurauksen peli alkaa hidastua. Grafiikkakortti näyttää tietokonepelin kehyksinä tai sarjakuvina ja se mitataan sekunneissa. Leijonaosa peleistä näyttää tarpeeksi hyvältä, kun kuvia on sekunnissa vähintään 30, tosin monet pelaajat vaativat vähimmäismäärän olevan 60 kuvaa sekunnissa.
Kuvataajuuden tehostaminen on yksi keino parantaa pelielämystä verrattuna konsolipelaamiseen, koska konsolia ei voi muokata. Tietokoneella FPS:n nostaminen on puolestaan mahdollista ja kilpailukykyinen pelaaminen vaatii erittäin nopean kuvataajuuden, mikä on tietokonepelaamisen etuna. Käyttäjä voi FPS:n avulla optimoida esimerkiksi Windows 10 -tietokoneettaan pelaamista varten. Maltillinen pelaaminen harrastuksena voi olla antoisaa ja erilaiset nettipelit voivat tarjota pelaajalle miellyttäviä elämyksiä.
Miten lisätä FPS-kuvataajuutta tietokoneeseen
FPS:ää voi melko helposti lisätä muutaman teknisen asetuksen avulla. Kun kuvataajuutta tehostetaan kotikonstein, välttyy tietokoneen käyttäjä kalliilta asiantuntijoiden tekemiltä laitteistopäivityksiltä. Ensimmäiseksi pitää käynnistää Windowsin pelitila päälle. Sen avulla tietokoneesi keskittää resurssinsa pelaamiseen ja tehostaa kuvataajuutta. Tämä on ehdottomasti yksi helpoimmista tavoista parantaa Windows 10 -tietokoneen suorituskykyä pelaamiseen. Microsoft tarjoaa selkeät ohjeet tähän ja pelitilan löytää helposti tietokoneen asetuksista. Jos käytät laitetta englannin kielellä, löytyy pelitilan käynnistäminen paikasta Windows Game Mode.
Toinen helppo tapa FPS:n lisäämiseen on grafiikkakortin päivittäminen. Sen tulisi tarjota täysi potentiaalinsa pelaamisen kuvataajuuden optimoimiseksi ja kun se on tehty, voi eron havaita välittömästi. Grafiikkakortin päivittäminen on pelitilan käynnistämisen lisäksi yksi tehokkaimmista tavoista tehostaa kuvataajuutta ja markkinoilla on tarjolla palvelimia, jotka tekevät sen automaattisesti. Kun grafiikkakortti päivittyy asianmukaisesti, ei sinun tarvitse huolehtia siitä itse, vaan voit keskittyä pelaamiseen ja sen entistä parempaan optimointiin.
Viivästytä Windowsin automaattisia päivityksiä ja poista ilmoitukset
Windowsin automaattiset päivitykset ovat luonnollisesti hyvä asia, koska ohjelmistopäivitykset sisältävät usein turvallisuuteen liittyviä korjauksia ja parannuksia. Automaattiset päivitykset voivat tulla kuitenkin keskellä jännittävän pelisession, mikä voi aiheuttaa vähintään pientä ärtymystä. Automaattiset päivitykset kannattaakin ottaa pois päältä, jotta pelaaminen sujuu paremmin. Tämä onnistuu helposti Windowsin asetuksista. Toisaalta päivitykset kannattaa tehdä heti, kun se on mahdollista, jotta turvallinen tietokoneen käyttö on ajanmukaista ja tietoturva on kohdallaan.
FPS tehostuu myös erilaisten ilmoituksien ottaminen pois käytöstä. Pelaamisen tiimellyksessä ne ovat yleensä vain häiriötekijä, joten ne kannattaa ottaa pois kuvaruudun tilasta. Asetuksia voi muokata kätevästi pelaamista varten, sillä voit määritellä ilmoitukset pois näkyvistä pelaamisen aikana. Lisäksi pystyt helposti päättämään, mitkä ilmoitukset haluat jättää pois ja mitä priorisoida myös silloin kun pelaat.
Muita helppoja muokkaustapoja kuvataajuuden tehostamiseksi on esimerkiksi hiiren asettaminen optimaaliseksi pelaamista varten. Käytännössä tämä etenee siten, että hiiren osoittimen tarkkuus laitetaan pois päältä. Windows 10 -tietokoneen osoittimen tarkkuustoiminto saa kohdistimen liikkumaan nopeammin riippuen hiiren liikuttamisen nopeudesta. Sitä voi kuitenkin optimoida pelaamista varten sammuttamalla osoittimen tarkkuuden.
Lisäksi kannattaa harkita pelin tarkkuuden pienentämistä. Sen avulla näytönohjain nimittäin tuottaa enemmän kehyksiä sekunnissa, eli FPS kohoaa mukavasti. Jos alat huolestua pikseleiden vähentymisestä, voi grafiikkakortti auttaa kuvataajuuden parantamisessa.
FPS tehostuu myös pelin grafiikka-asetuksilla
Pelin tarkkuuden säätäminen on vain yksi keino FPS:n tehostamiseen ja pelaajan kannattaa yrittää säätää myös muita asetuksia pelin asetuksissa, jotta kuvataajuus paranee entisestään. Pelin asetuksissa kannattaa tarkkailla ensimmäiseksi sen graafisia tietoja. Tekstuurit, varjot, valaistukset ja heijastukset kannattaa hylätä, jolloin luovut ainoastaan osan grafiikoista. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa tuntuvasti kuvataajuuteen, joten se on pelistä riippuen harkinnanarvoinen teko.
Peleissä on tarjolla myös tehdä niin sanottu anti-aliasing, joka pehmentää monien esineiden kulmia pelissäsi. Kytke se pois päältä ja hitaasti kohotat sen määrää, kunnes huomaat sen vaikuttavan FPS:ään. Näin voit optimoida pelikokemustasi.
Pelissä esiintyvien eri esineiden etäisyyksiä kannattaa myös yrittää määritellä. Käytännössä voi kokeilla asettaa vähimmäisetäisyyden määrän, jolloin peli voi alkaa näyttää esineitä etäisyydellä. Kun kytket sen alas, on näyttöohjaimellasi vähemmän tekemistä, mikä luonnollisesti parantaa kuvataajuutta. Etäisyyksien lisäksi tietokonepeleissä on myös graafisia tehosteita, jotka voi esineiden etäisyyksien tavoin asettaa alas. Näin liike hämärtyy, linssin soihdut ja tuli muuttuu sameammaksi, mikä edesauttaa FPS:n toimintaa.
Viimeisenä pelin asetuksissa kannattaa kurkistaa VSync-ominaisuuteen, joka vastaa pelisi kehitysnopeutta suhteutettuna näytön virkistystaajuuteen. Sillä pyritään estämään näyttöä näyttämästä kerralla useita kehyksiä, mutta se voi joskus vaikuttaa negatiivisesti kuvataajuuteen. Tämän takia kannattaa yrittää pelata ilman sitä.
Asenna DirectX 12 Ultimate
DirectX on Microsoftin Windows-pelisovellusliittymien kokoelma. Jos käytössäsi on vanhentunut versio siitä, saatat menettää muiden etujen lisäksi FPS-lisäyksen. Sen takia kannattaa huolehtia, että se on päivitetty aina uusimpaan versioonsa.
DirectX optimoi hyvin Windows 10 -tietokoneella pelaamista ja ensimmäinen askel tässä yhteydessä on tarkistaa, onko sitä ylipäätänsä tietokoneellasi. Tämänkin pystyy helposti tarkistamaan tietokoneeltasi ja Microsoft on tässä ja myös muissa pelaamisen optimointiin liittyvissä asioissa aina valmis auttamaan.