Bitcoinin liikkeellelasku aloitettiin tammikuussa 2009. On siis makuasia, voidaanko esimerkiksi Bitcoinia pitää enää tuoreena ja uutena keksintönä. Joka tapauksessa lohkoketjut ja kryptovaluutat ovat ainakin siinä mielessä vielä tuore keksintö, ettei niihin liittyvät käsitteet ole tulleet monellekaan vielä tutuksi.
Kryptovaluuttoja ja lohkoketjuja on hyvin vaikeata, lähes mahdotonta, selittää esimerkiksi omille isovanhemmilleen. Ainakaan niin, että he ymmärtäisivät puoliakaan siitä, mistä on kyse. Yksi usein asian yhteydessä esiintyvä termi on myös louhinta, johon tällä sivulla paneudutaan tarkemmin. Ethereumin Ether on monen asiantuntijan mielestä lupaavin kryptovaluutta tällä hetkellä, joten tulemme tarkastelemaan syvemmin juuri Ethereumin louhintaa.
Mikä on Ethereum?
Ethereum on hajautettu alusta, jolla käytetään älykkäitä sopimuksia. Eli sovelluksia, jotka toimivat täsmällisesti ja ohjelmoidusti, ilman petoksen tai kolmannen osapuolen puuttumisen mahdollisuutta.
Ethereumin kryptovaluutta Etheriä on voinut louhia, mutta sitä on voinut, ja voi edelleenkin, myös ostaa. Ostaminen ja louhiminen ovat tavat, joilla myös lukuisia muita kryptovaluuttoja on mahdollista hankkia. Ethereumin kaupankäyntiin keskittyvillä sivustoilla on kerrottu, kuinka ostaa Ethereumia.
Ethereum on julkinen lohkoketjupohjainen hajautettu laskenta-alusta, jossa on älykkäiden sopimusten toimintoja. Se tarjoaa hajautetun virtuaalikoneen, Ethereum Virtual Machine (EVM), joka voi suorittaa skriptejä kansainvälisen verkoston avulla. Ethereum Virtual Machine skriptejä kutsutaan usein älykkäiksi sopimuksiksi.
Ethereumin kryptovaluuttapoletti Ether
Ethereum tarjoaa kryptovaluuttapoletin nimeltä Ether, jota voidaan siirtää tilien välillä ja käyttää osallistuvien solmujen korvaamiseen suoritetuista laskutoimituksista. ”Gas” on sisäinen transaktiohinnoittelumekanismi, jota käytetään roskapostin estämiseen ja resurssien jakamiseen verkossa.
Ethereum-lohkoketjun oma kryptovaluutta on siis nimeltään Ether, mutta siihen viitataan usein myös nimellä Ethereum. Tätä ”eetteriä” voi ostaa verkossa olevista kryptovaluuttapörsseistä. Etherillä voi ostaa myös muita kryptovaluuttoja ja se toimii maksunvälineenä myös useissa verkkokaupoissa.
Ether (ETH), on kryptovaluuttapörsseissä ja päivittäisessä kaupankäyntivolyymissa toiseksi suurin kryptovaluutta Bitcoinin (BTC) jälkeen. ETH:ta käytetään usein vakuusvarana tai perusvaluuttana kryptovaluuttakaupassa.
Moni osakesijoittaja on viime vuosina myös hajauttanut salkkuaan koskemaan kryptovaluutatkin. Yksi syy tähän on ollut se, että aiempien talouskriisien aikana esimerkiksi Bitcoinin arvo ei ole syöksynyt. Tämän vuoksi kryptovaluuttoja on kutsuttu jopa uudeksi kullaksi. Kulta on perinteisesti ollut turvasatama, kun taloudessa on ollut turbulenssia.
Mitä kryptovaluuttojen louhinta tarkoittaa?
Uusien transaktioiden validointia ja niiden lisäämistä lohkoketjuun kutsutaan louhinnaksi. Esimerkiksi Bitcoinin louhijat palkitaan Bitcoinilla (tai paremminkin sanottuna pienestä osasta Bitcoinia) jokaisesta uudesta lohkosta, jonka he validoivat ja lisäävät lohkoketjuun.
Kryptovaluuttojen louhinta ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa. Se vaatii erikoislaitteita ja paljon sähköä. Tämä johtuu siitä, että matemaattiset ongelmat, jotka on ratkaistava uusien lohkojen lisäämistä varten, ovat hyvin monimutkaisia. Ne vaativat siis paljon laskentatehoa.
Kryptovaluuttojen louhinta on tuonut monelle ihmiselle vaurautta viimeisen 10 vuoden aikana. Maailmalla on paljon yrityksiä, jotka ovat keskittyneet vain ja ainoastaan Bitcoinin ja Ethereumin kaltaisten kryptovaluuttojen louhimiseen. Mediassakin on näytetty kuvia erilaisista, paljastuneista ”kryptofarmeista”.
Mitä oli Ethereumin louhinta?
Ethereumin louhinta loppui 15.9.2022, jolloin alusta siirtyi proof of work -työtodistusmenetelmästä proof of stake -menetelmään. Siksi alempana Ethereumin louhinnasta tullaan puhumaan menneessä ajassa.
Ethereumin louhinta on palvellut kahta tarkoitusta. Ensimmäinen on ollut luoda uusia lohkoja, jotta lohkoketjuun voidaan lisätä transaktioita. Toinen tarkoitus on ollut tuoda järjestelmään uutta Ether-kryptovaluuttaa. Louhijat on palkittu Etherillä jokaisesta lohkosta, jonka he lisänneet lohkoketjuun.
Ethereumin louhinta on ollut Suomessa täysin laillista, mutta se on ollut käytännössä niin haastavaa ja kallista, ettei sitä ole kannattanut alkaa tekemään omalla kotikoneellaan.
Kryptovaluuttojen louhimista ei pidä enää nähdä nopeana tapana rikastua, vaan pikemminkin tapana ansaita pientä lisätuloa. Ethereumin louhimisessa on ollut se hyvä puoli, ettei louhijan ole tarvinnut juuri kuluttaa itseään, sillä tietokone käytännössä hoitaa kaiken louhimisen.
Ethereumin louhimisen laitteet ja säilyttäminen
Ethereumin louhimiseksi on tarvittu siis normaalia kotikonetta tehokkaampi tietokone. Tehokas pelikone, laadukkaalla näytönohjameilla ja prosessorilla on voinut riittää, mutta sijoittaa ASIC- tai FPGA-louhintakoneisiin on asiantuntijoiden mukaan ollut järkevää. Louhinnan on voinut aloittaa myös ilman laitteistoa, eli ostamalla louhintapaketin jostain pilvipalvelusta.
Toinen huomioon otettava seikka on ollut Ethereumin säilytys. Etheriä kannattaa säilyttää turvallisessa lompakossa ja lompakko on pitänyt olla hankittuna jo ennen louhinnan aloittamista. Syy on siinä, että louhittu Ethereum siirretään lompakkoon heti louhimisen jälkeen.
Pooli ja palkkiot
Entä missä louhinta sitten on tapahtunut? Louhiminen on tapahtunut käytännössä ”poolissa”, jonka voi käsittää resurssialtaana. Siellä Ethereumin louhijat ovat osallistuneet yhdessä louhimiseen omien resurssiensa kautta. Kunkin louhijan saama palkkio on ollut riippuvainen hänen resurssiensa määrästä. Tämän vuoksi louhimisesta onkin tullut vuosi vuodelta enemmän ammattimaisempaa.
Käytännössä louhijan saama palkkio maksetaan aina löydetyistä lohkoketjuista työmäärän perusteella. Kukin louhija saa pooliin oman worker-tunnuksensa, joka on tietynlainen kellokortti. Sen avulla palkkio voidaan kohdentaa oikealle louhijalle.
Mikään pooli ei ole ilmainen, eli ne ottavat louhijan tuotoista oman prosenttiosuutensa. Ethereumin louhiminen on onnistunut myös yksin, mutta silloin lohkoketjuun osuminen on ollut hyvin epätodennäköistä. Toisin sanoen silloin louhimisella on ollut hyvin vaikeata ansaita rahaa. Tämän vuoksi poolissa louhimista on pidetty viisaampana.
Ethereumin louhintaohjelma
Pooliin rekisteröitymisen lisäksi Ethereumin louhijan on pitänyt ladata myös louhintaohjelmisto, joita on saatavilla myös ilmaisia. Mitä tahansa ohjelmistoa ei ole voinut valita, vaan valinnassa on pitänyt ottaa huomioon varsinkin oma laitteisto. Tunnettuja ohjelmistoja ovat olleet esimerkiksi Nanopool ja Ethermine.
Louhimiseen tarkoitetun ohjelmiston asentaminen on kohtalaisen helppoa, mutta käyttäjän kannattaa olla aina entuudestaan tuntemattomien ohjelmien kanssa varovainen virusten suhteen. Ohjelmistot toimivat useimmiten englannin kielellä, mutta ovat käytettävyydeltään yllättävänkin helppoja.