Netinkäyttäjien tietokoneita valjastetaan louhimaan virtuaalivaluuttoja

Netinkäyttäjien tietokoneita valjastetaan louhimaan virtuaalivaluuttoja

Voi kuulostaa utopistiselle, että tietokoneesi voidaan kaapata louhiaan virtuaalivaluuttoja rikollisten puolesta. Tämä on kuitenkin ihan arkipäivää ja suomalaisenkin netin käyttäjän kone on kaapattu louhimaan kryptovaluuttoja.

Käyttäjän on vaikea itse havaita, että hänen koneensa on kaapattu tätä tarkoitusta varten, joten todennäköisesti kaapattujen koneiden määrä on jo melkoinen myös Suomessa.

Käytännössä bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja luodaan hyvin raskaalla tietokonelaskennalla ja harmittavan usein se tapahtuu siis kysymättä lupaa. Kryptovaluuttojen louhintaan tähtäävät haittaohjelmat ovat olleet viime vuosien trendi haittaohjelmien parissa.

Coinhive on johtava tekijä, jota monet nettisivut käyttävät valuuttojen louhintaan vierailijan suorittimella. Esimerkiksi bitcoineja louhitaan erittäin vaativaa laskentatehoa tarjoavalla prosessorilla, tätä prosessia kutsutaan myös louhinnaksi. Koska prosessi on kovin hidas ja kallis, pyrkii rikolliset louhimaan haittaohjelmien avulla.

Normaalien netinkäyttäjien on hyvin vaikeata havaita, että hänen koneensa on kaapattu louhimista varten. Konetta voi yhä käyttää, mutta käyttäjä voi huomata, että kone ei enää toimi niin nopeasti kuin ennen. Kryptovaluuttaa louhivat haittaohjelmat vievät tyypillisesti noin 65 % koneen suoritintehosta.

Haittaohjelmat ovat yleistymään päin, koska monet nettisivujen omistajat näkevät sen hyvänä keinona ansaita rahaa. Tällaisten haittaohjelmien avulla voi tienata kuin mainoksilla, joilla monet nettisivut perinteisesti toimivat.

Maailmanlaajuisesti seuraavat haittaohjelmat ovat yleisimpiä:

  • Roughted
  • Rig EK
  • Fireball
  • Cryptoloot
  • Coinhive
  • Ramnit
  • Conficker
  • Globeimposter
  • Virut
  • Rocks

Kryptovaluutat ovat täysin laillisia

Vaikkakin yläpuolella keskusteltiin kryptovaluuttoihin liittyvistä haittaohjelmista, samaan hengen vetoon on hyvä muistaa, että kryptovaluutat ovat täysin laillisia. Jotkin maat, kuten esimerkiksi Kiina, pyrkivät kuitenkin lyömään esteitä kryptovaluutoille lainsäädännön avulla. Esimerkiksi bitcoinin kurssi on laskenut aina jyrkästi, kun Kiina on lyönyt kapuloita kryptovaluuttojen rattaisiin.

Verotus on tietenkin asia, joka on ollut paljon tapetilla liittyen kryptovaluuttojen laillisuuteen. Suuret voitot kryptovaluutalla saaneilla voi olla houkutus olla ilmoittamatta voitoista verottajalle. Myös rikollisten on raportoitu käyttävän kryptovaluuttaa paljon rikollisessa toiminnassa. Moni kansalainen ei arvostakaan kryptovaluuttoja juuri tämän vuoksi, että niiden kontrolloiminen on hyvin vaikeaa ja niitä voidaan käyttää monella tavalla rikollisesti.

Pankkien ja valtioiden vastaus kryptovaluuttoihin

Pankit ja valtiot ovat alkaneet kiireellä valmistamaan omia kryptovaluuttojaan. Joiltakin osin nämä eivät kuitenkaan ole kryptovaluuttoja niiden alkuperäisessä merkityksessä. Alun perinhän yksi kryptovaluuttojen ideoista ja avaintekijöistä oli se, että niitä pystyy käyttämään anonyymisti.

Valtioiden ja pankkien kryptovaluutat ovat useimmiten kuitenkin sellaisia, ettei anonyymi käyttäminen ole mahdollista. Valtiot ovat tietenkin hädissään kryptovaluuttojen kanssa, koska niiden avulla työntekijöille esimerkiksi voidaan maksaa palkka ohi valtion kirstun. Eli valtiot voivat menettää valtavasti verotuloja, mikäli esimerkiksi palkkoja aletaan maksamaan kryptovaluutassa.

Virtuaalivaluutat riskialtis sijoituskohde

Virtuaalivaluutat ovat tehneet monista niihin sijoittaneista miljonäärejä. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että moni niihin sijoittanut on myös menettänyt rahansa. Joka tapauksessa esimerkiksi bitcoinin arvo tällä hetkellä on noin 50.000 dollaria, joten suurin osa siihen sijoittaneista on yhä valtavasti voitolla.

On mielenkiintoista seurata miten korkealla bitcoinin ja sen haastajien arvot vielä nousevat. Niiden kurssit ovat todella herkkiä erilaisille uutisille ja pienikin positiivinen tai negatiivinen signaali saa kurssin ampumaan joko ylös tai alas ja hyvin nopeasti.

Käytännössä kukaan ei tiedä miten arvokas mikäkin kryptovaluutta on. Niiden arvo perustuu siis vain uskoon niiden tulevaisuuden arvosta. Varsinkin pankit eivät suosittele kryptovaluuttoihin sijoittamista, koska ne ovat niin riskialttiita myös isoille romahduksille. Monet kryptovaluutat ovat menettäneet arvonsa kokonaan sen jälkeen, kun erittäin arvostetut sijoittajat ovat ylenkatsoneet niitä silmiensä alla.