Rajoittavatko antivirus-ohjelmat tietokoneen nopeutta 2021? Lue 5 toimivaa vinkkiä!

Rajoittavatko antivirus-ohjelmat tietokoneen nopeutta 2021? Lue 5 toimivaa vinkkiä!

Yksi kaikista pesunkestävimmistä myyteistä virustentorjuntaohjelmien kohdalla on se, että ne hidastaisivat tietokoneen suorituskykyä merkittävästi – edelleen vuonna 2021.

Internetissä ja IT-ihmisten keskuudessa kiertävien myyttien mukaan perinteinen virustentorjuntaohjelma hidastaisi tietokoneen suorituskykyä jopa 50 prosenttia. Siinä missä tämä voi olla pitäneen paikkaansa yli 10 vuotta sitten, ei tämä legenda enää päde sellaisenaan.

Vai hidastaako antivirus-ohjelma tietokonetta sittenkin?

Kyllä ja ei.

On toki muistettava, että viruksentorjuntaohjelmilla voi olla jonkinlainen vaikutus tietokoneesi nopeuteen, etenkin jos kyseessä on vanhempi laite. Tämä on täysin normaalia, mutta liiallinen hitaus ei pitäisi olla enää ongelma.

Jos olet hankkinut juuri uuden kalliin ohjelman, ja huomaat koneesi nopeuden tipahtaneen todella paljon, se kismittää. Vaikka ensimmäisenä sinulle saattaa juolahtaa mieleen poistaa ohjelmiston asennus koneeltasi, tätä ei suinkaan tarvitse tehdä.

Meillä on tarjota muutama vinkki siihen, miten voit pitää antivirus-ohjelman tietokoneellasi ja samalla myös nopeuttaa konettasi merkittävästi. Näin sinun ei tarvitse kärsiä enää koneesi hitaudesta vuonna 2021.

 

Miten viruksentorjuntaohjelmat toimivat?

Viruksentorjuntaohjelmien tarkoituksena on kirjaimellisesti torjua ja tuhota paikallisesta järjestelmästä tai etäpisteestä haitallisia prosesseja, tiedostoja tai jopa ohjelmatiedostoihin tarttunutta haittakoodia.

Tällaisista ohjelmista käytetään usein myös termiä ’tietoturvaohjelmisto’, joka itsessään viittaa myös tällaisen ohjelman lisätoimintoihin kuin palomuuri ja urkintasivustojen tunnistus. Päivittäisessä kielessä moni kuitenkin käyttää termiä ’viruksentorjuntaohjelma’.

Kun antivirus-ohjelmisto on asennettu tietokoneelle tai muulle laitteelle, se asennetaan tietokoneen muistin yhteyteen. Joka kerta kun käynnistät laitteesi uudelleen, tämä ohjelmisto suojaa konettasi jatkuvasti.

Tämä voi vaikuttaa koneesi nopeuteen, sillä viruksentorjuntaohjelma käyttää tietokoneesi muistia. Tätä muistia kutsutaan RAM-muistiksi tai keskusmuistiksi, eikä sitä tule sekoittaa koneen kovalevyn muistiin.

RAM-muisti on koneesi työmuisti, jonne latautuvat koneesi käyttöjärjestelmän lisäksi viruksentorjuntaohjelman lisäksi muut sovellukset ja niiden tarvitsemat ohjelmat. Joka kerta kun katkaiset virran laitteestasi, tyhjenee tämä RAM-muistikin.

Tosielämän esimerkki voisi olla vaikkapa nopeat kotiutukset kasinoilta – verkkopankkipohjaiset maksutavat ovat nopea ja tehokas RAM, kun taas perinteinen pankkisiirto on vanha ja hidas RAM-muisti. Mitä enemmän ja nopeampaa RAM:ia koneessasi on, sitä nopeammin myös viruksentorjuntaohjelmat toimivat taustalla.

Nykyiset tietokoneet sisältävät paljon juuri tällaista RAM-muistia, mutta etenkin vanhoilla laitteilla voi antivirus-ohjelmat aiheuttaa edelleen hankaluuksia. Ja vaikka keskusmuistia olisi paljon, voi hitautta silti olla.

Katso tästä alta viisi vinkkiä siihen, miten nopeuttaa konettasi antivirus-ohjelman kanssa.

  1. Määritä ohjelmistolle, kuinka usein se skannaa laitteesi

Useimmat antivirus-ohjelmat antavat sinun määrittää, kuinka usein ne tarkastavat laitteesi skannauksen avulla haittaohjelmistojen ja muiden uhkien varalta. Voit useasti määrittää esimerkiksi tietyn kellonajan tai viikonpäivän, jolloin ohjelma suorittaa perusteellisen skannauksen koneellesi. Näin jatkuva skannaaminen ei häiritse koneen käyttöä.

  1. Aina ei ole pakko skannata laitetta perusteellisesti

Jos antivirus-ohjelmassa on mahdollisuus määrittää skannauksen tehokkuus, tästä vinkistä kannattaa ottaa vaari. Nyrkkisääntö on, että mitä perusteellisempi skannaus, sitä enemmän RAM-muistia ohjelma vie taustalla.

  1. Päivitä käyttöjärjestelmä

Kukapa ei olisi joskus sortunut ohittamaan käyttöjärjestelmän päivityksiä laitteen niitä ehdottaessa? Tätä tosin ei kannattaisi tehdä jo tietoturvan kannalta, mutta tämä voi olennaisesti hidastaa viruksentorjuntajärjestelmän skannaamista laitteellasi. Asenna siis päivitykset niiden tullessa tarjolle.

  1. Poista tarpeettomat sovellukset ja tiedostot

Mitä enemmän antivirus-ohjelma joutuu käymään läpi tiedostoja ja sovelluksia, sitä kauemmin skannauksessa menee.

Siksi onkin hyvä pitää vähintään kerran puolessa vuodessa perinpohjainen siivous kovalevyille, ja poistaa kaikki tarpeettomat sovellukset. Nekin voivat kuluttaa turhaan RAM-muistia. Tiedostojen siivous on myös hyvä idea, sillä skannattava vähenee tarpeettomien tiedostojen poistamisella.

  1. Hoida perusteellinen skannaus öisin

Jos viruksentorjuntaohjelma haluaa tehdä perusteellisia skannauksia ja sinulla on mahdollista jättää laitteesi päälle öisin, suosittelemme tekemään yöaikaan skannaukset. Näin koneen käyttäminen ei takkua päivisin ja RAM-muistia jää käyttöön päiväsaikaan.

Pienillä muutoksilla pääsee siis pitkälle, mikäli koet laitteesi nopeuden pudonneen paljon antivirus-ohjelman myötä.